CSTI – Centrul de Studii de Teologie si Istorie

CSTI – Centrul de Studii de Teologie si Istorie

CSTI este o structură de cercetare științifică și documentare, ce funcționează în cadrul Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou, în conformitate cu Regulamentul de Funcționare al Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou. 

Cuprinde în structura sa specialiști în teologie și în istorie, membri ai mămăstirii și asociați, din afara mănăstirii. 

Sediul CSTI este în cadrul Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou, Com. Cristian, jud Brașov, din cadrul Mitropoliei Ardealului- Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu.

Despre noi

CSTI a fost atestat prin Decizia nr. 755 din 5.05.2020 a Mitropoliei Ardealului-Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu-Sectorul Exarhat.

Activitatea CSTI constă în: cercetare interdisciplinară în domeniile științelor: teologie și istorie; cooperare științifică cu alte instituții sau structuri de cercetare similare din țară; conceperea și derularea de programe de cercetare multidisciplinare în domeniile de competență; dezvoltarea bazei materiale prin achiziții și auto-dotare; perfecționarea continuă a personalului; promovarea și diseminarea pe plan național și internațional prin conferințe, simpozioane, publicații, anuare, volume de autor și colective a rezultatelor studiilor și cercetării științifice; documentare ; restaurare obiecte vechi.

Domeniile de activitate ale centrului sunt: Teologie ortodoxă, Istorie (realizare de biografii, arbori genealogici, monografii istorice, istorie locală, istoria artei, arheologie, istorie veche, medievală, modernă și contemporană), Geografie istorică, Etnografie și folclor, Studii culturale (Patrimoniu și identitate culturală), Studii dacologice și cercetare în special a perioadei secolelor IV-XVII, Genealogie, Demografie istorică.

Structura și Conducerea

Activitatea CSTI este coordonată de un Comitet științific care coordonează şi corelează activitatea centrului în vederea atingerii obiectivelor fixate prin statut şi în programul de activitate anual; identifică şi face demersuri pentru atragerea surselor de finanțare pentru asigurarea funcționării CSTI; se preocupă de dezvoltarea bazei materiale.

Activitatea operativă a CSTI este coordonată de Biroul Comitetului Științific format din:

Directorul onorific-coordonator, în persoana Starețului Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou, Protosinghel – Dr. Clement (Constantin Vadin) Mircea.

Directorul executivDr. Ștefan Starețu.

Secretarul științific / Custode de patrimoniuProf. Univ. Dr. Ionel Starețu

Publicații

CSTI se preocupă cu elaborarea și publicarea unor materiele diverse care se încadrează în domeniile de activitate ale sale.

În prezent din categoria publicațiilor se enumeră:

Cărți

Publicatii ale Centrului de Studii Teologice si Istorie

Ștefan Starețu, Mircea Constantin Vadin(editori), Mărturii Ortodoxe și Istorice în Spațiul Românesc-în secolele V-XVI(volum colectiv), Ed. Creator, Brașov, 2023, 256 pag., ISBN 978-606-029-694-2.

Ștefan Starețu, Mircea Constantin Vadin(editori), Mărturii Ortodoxe și Istorice în Spațiul Românesc-în secolele V-XVI(volum colectiv), Ed. Creator, Brașov, 2022, 220 pag., ISBN 978-606-029-360-0.

Ștefan Starețu, Boško I. Bojović(editori), Mărturii Ortodoxe și Istorice în Spațiul Românesc-în secolele V-XVI(volum colectiv), Ed. Creator, Brașov, 2021, 243 pag., ISBN 978-606-029-400-9.
Ștefan Starețu, Biserica Sf. Nicolae din Hunedoara, ca moștenire a regalității sârbe și corvine, Ed. Libris Editorial, Brașov, 2020, 201 pag., ISBN 978-606-029-235-7.

Colecții

Mărturisitori ai Ortodoxiei

Mihai Viteazul

Voievod 16xx- 17xx

Sf. Sava, Arhiepiscopul Serbiei

Lorem ipsum dolor sit amet,

Sf. Neagoe Basarab

Lorem ipsum dolor sit amet,

Sf. Ștefan cel Mare

Lorem ipsum dolor sit amet,

Sf. Cneaz Lazăr al Serbiei

Lorem ipsum dolor sit amet,

Sf. Constantin Brâncoveanu

Lorem ipsum dolor sit amet,

Sf. Nicodim de la Tismana

Lorem ipsum dolor sit amet,

Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Lorem ipsum dolor sit amet,

Eseuri și Broșuri diverse

Ștefan Starețu, Sfânta Sofia-început și finalitate a istoriei estului Europei (eseu), 2020
Ștefan Starețu, Alafabetul Valah – semnalarea consemnării în premieră în istoriografia culturală română în clar a Alfabetului Valah, 2022
Ștefan Starețu, Prima carte de cult din spațiul românesc – Tetraevanghelul Drăgoșeștilor (Maramureșului), 2023

Manifestări

Simpozionul național de comunicări științifice: Mărturii Ortodoxe și Istorice în Spațiul Românesc – în secolele V-XVI, cu ediții de regulă anuale.

Simpozionul își propune să promoveze unele dintre ultimele cercetări care se încadrează în tema precizată.

Să popularizeze idei care pot clarifica sau aprofunda aspecte importante ale istoriografiei românești și, într-un context mai amplu, balcanice.

Newsletter

Rămâi Conectat cu Înțelepciunea Sfântului Efrem

Înscrie-te la newsletter-ul nostru pentru a primi actualizări periodice și învățături inspirate direct de la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou.